Till Startsidan

 

 Användbara länkar

 

      

 

                Julen i Spanien är en stor familjefest och hela två tredjedelar av Spanjorerna anser att julen är mer en familjefest än en religiös högtid. De allra flesta Spanjorerna firar också julaftonen i familjens sällskap. 

             

                                

 

Vem har tålamod att vänta på julklapparna? I dagens Spanien är det inte ovanligt att höra frågan: Vem har du skickat önskebrevet till? Jultomten eller kungarna?

När det gäller julklappar är Spanska seder fortfarande det som gäller i de flesta hemmen. Julafton är inte dagen då man ger julklappar. Mer än hälften ger julgåvorna på trettondagen då de tre vise männen som Spanjorerna kallar för de magiska kungarna, Los Reyes Magos, traditionellt anländer till krubban och de Spanska hemmen. Då firar man att de vise männen kom fram med sina gåvor till Jesusbarnet.

Cirka 20 procent har adopterat de nordeuropeiska vanororna och ger klapparna på julafton eller juldagen som i centrala Europa. Dessa nya seder har medfört en ny variant mitt emellan de båda traditionerna vilket innebär att en del har turen att få julgåvor både på julafton och på trettondagen.

Liksom svenskar ställer ut gröt åt tomten ställer spanjorerna fram lite likör och julgodis till kungarna och vatten till deras törstiga kameler. 

Det är även vanligt att ge julkorgar, viner och blommor till vänner, anställda och bekanta. Korgarna innehåller delikatesser som förknippas med julen.

Spansk jul – Julpynt  I Spanien har julen fortfarande en religiös anknytning men den blir svagare för varje år. Tidigare var det endast Jesuskrubban som dekorerade de spanska hemmen i juletider men tiderna förändras och det blir allt vanligare att se massor av ljusslingor, jultomtar, kulor och glitter. Många köper också julgranar idag, oftast hemska objekt i blank knallgrön, rosa eller vit plast som är ungefär en meter höga. Inte alls som vi är vana vid från norra Europa. Nåja, traditionen med julgranar är ganska ung för Spanjorerna. Trots detta har det under de senaste åren blivit lite trendigt att ha julgran och en del börjar lära sig hur de ska se ut, åtminstone enligt veckotidningarna. Gatorna i Spanien är belysta med tusentals ljusslingor i världens alla färger under julen. Ofta är det renar, jultomtar och annat som är helt främmande för Spaniens invånare som utgör motiven. Jultomten eller ”Papa Noel” som han heter på den iberiska halvön blir allt vanligare, inte minst i varuhusen!

Vad man däremot hittar i alla respektabla spanska hem är en Jesuskrubba. Desto större krubba, desto finare. Helst med en bäck med vatten, annars duger det med foliepapper som får föreställa vatten. Figurerna i krubban kan vara små plastiga saker eller riktigt vackra konstverk. Många samlar på krubbans figurer, i keramik eller trä och ofta lite större än plastfigurerna. Dessa kan vara otroligt vackra och kosta nästan hur mycket som helst.

Oumbärligt i ett spanskt hem under julen är ett ”centro de mesa”. Det är ett blomster arrangemang som står i mitten på ett bord under hela helgen. Det kan lika gärna vara kottar och ljus som julrosor eller några andra vackra blommor. Oftast är det en present från nära vänner eller från någon i familjen. 

Julstämningen startar den 22:a december. Då sker den stora dragningen i det Spanska jul lotteriet. Över hela landet hörs ekot från radioapparaterna med barnröster som läser upp de magiska siffrorna som belönas med årets vinster. Det handlar om ett av världens största lotteri och spänningen är stor. Samtidigt handlas det, och förberedelserna för julens delikatessmåltider är i full gång. Nästan alla vet var vinnarlotten såldes och vilket nummer det blev som kasserad in årets storvinst, åtminstone vilken den sista siffran var. Den innebär allra minst återbetalning om den är densamma som man själv har.

Därefter följer Julafton Den goda natten, på Spanska: Nochebuena. Spaniens 24:e december är en ganska vanlig dag ända fram till eftermiddagstimmarna. Då inleds förberedelserna av middagsmaten som äts under kvällen, men inte tidigare än de vanliga middagarna. Med andra ord är det sent på kvällen, ofta kring midnatt och oftast hemma tillsammans med familjen. Många jobbar på julafton och de flesta butiker har öppet, åtminstone under förmiddagen.

Juldagen är naturligtvis helgdag men annandag jul är vardag i största delen av Spanien. Endast vissa områden har helgdag den 26:e, t.ex. Barcelona och Katalonien.

Spansk julmat i Spanien är mycket svårare att definiera än i Sverige. Kalkonen är traditionell julmat men den kan tillagas enligt många olika recept vilka alla är en jul specialitet, ofta är kalkonen fylld med många andra läckerheter.  

Skaldjur, lamm, ugnsstekt spädgris och även fisk kan också stå på menyn men recepten varierar beroende på regionerna och familjens egna traditioner.

 Den typiska Spanska lufttorkade skinkan, Jamón Serrano är alltid närvarande under julhelgen. Den serveras som plockmat eller tilltugg. Starka lagrade ostar och lite bröd brukar göra skinkan sällskap.

Rätterna tillagas och serveras enligt klassiska måltiders ordning. Först en förrätt, därefter en eller helst två varmrätter, då ofta en fisk och ett kött, och efter det en eller flera efterrätter.

Efter den traditionella maten äter man alltid det läckra julgodiset, turrón, vilket är olika sorters jättesöt mandel, och chokladnougat som man delar i små, små bitar. De två klassiska sorterna är jijóna och alicante. Den första är en mjuk och krämig nougat som nästan smälter i munnen. Den andra klassikern är precis det motsatta, hård och knaprig. Turron tillverkas huvudsakligen på mandel och honung. Turron gjord av choklad liknar rischoklad. De senaste åren har det tillkommit ett stort antal nya smaker av turron och hyllorna i affärerna räcker nästan inte till.

Andra godsaker som hör den Spanska julen till olika sorters kakor som heter polvorones och mantecados. Dessa bakas nästan aldrig hemma utan köps färdiga med olika smaker och de kommer inlindade i färgglada papper. Inget smular mer än detta! Knepet är att klämma ihop kakan ordentligt innan man tar av pappret, annars rasar den garanterat i tusen bitar.

På nyårsafton är det vanligt att man träffar sina vänner och bekanta i hemmet eller går ut på krogen och firar in det nya året. Som traditionen bjuder ska man vid tolvslaget stoppa in en druva i munnen för varje slag tills man har alla tolv druvorna i munnen. Först då får man tugga sönder druvorna.

                                                 

Aftonen innan kungarnas dag med andra ord kvällen den 5:e januari är det stora parader i hela Spanien. Kungarna som under natten kommer att dela ut barnens julklappar åker igenom landets alla städer med ett stort följe, absolut alla barn i landet måste se paraden. Om det inte är möjligt att gå själv så kan man alltid se evenemanget på TV.

Den 6:e äter alla ett speciellt bakverk, en stor vetebrödsring, smaksatt med apelsinblomsvatten som ibland är fylld med grädde eller kräm. I brödet är små figurer inbakade och ofta spelar man om figurerna. Det kan vara allt från pengar till att diska. Detta bakverk heter Roscón de Reyes.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Copyright ® 2003 CompanyName.com  

 TORRESERVICE